Гаряча лінія 24/7 0 800 601 701

Ми раніше розповідали про вигоди і переваги поліса «Зелена картка», і чому його важливо купити всім автомобілістам, прямуючим у Європу, і в цілому в 48 країн світу.

Нагадаємо, цей іноземний аналог української «автоцивілки» є обов'язковим видом страхування. З початку 2019 року його перевіряють на українському кордоні в автоматичному режимі. Однак, українське законодавство спокійно ставиться до тих, хто не придбав Зелену картку вчасно, тому прикордонник може просто «загорнути» автомобіль, щоб водій купив страховку.

Але в інших країнах дії поліса «Зелена картка» працюють більш жорсткі правила. Тому ми розповімо повчальну історію, сподіваючись, що негативний досвід одного українського водія дозволить іншим не повторювати його помилок.

Водій Л. (ім'я змінено) при перетині кордону мав поліс «Зелена картка», так що ніяких проблем при в'їзді в Шенгенську зону у нього не було. Метою поїздки була Польща. Водій весь період перебування в країні водив авто дуже акуратно і не став винуватцем ДТП. І можна було б вважати, що страховка «не стала в нагоді».

Однак, вже на виїзді з Польщі він несподівано для себе отримав квитанцію про сплату штрафу в 4500 злотих (майже 30 тис. грн.). Виявилося, що термін дії його страховки «Зелена картка» закінчився днем ​​раніше, а знаходження на території Польщі без страхового захисту карається штрафом в розмірі трохи менше 1000 євро.

Слід зазначити, що такі штрафи діють не тільки в Польщі, а й в усіх європейських країнах.

Якби водій зі страховкою, яка закінчилася, потрапив в ДТП, фінансові наслідки його необачність були б ще серйозніші. Компенсувати збитки автомобілям і людям (якби вони постраждали) довелося б з власної кишені, плюс штраф за керування автомобілем без страховки все одно б довелося сплатити.

Що робити, щоб уникнути проблем з «Зеленою карткою»?

- купуйте картку на максимально можливий термін перебування закордоном. Враховуйте всі можливі варіанти затримок. Мінімальний термін, на який можна придбати "Зелену картку" становить 15 діб, максимальний - 1 рік.

- бережіть паперовий поліс. Пам'ятайте, що поліс «Зелена картка» не може бути електронним, прикордонникам та поліції треба пред'являти оригінал паперового полісу, тому переконайтеся, що у вас на руках саме оригінал.

- обирайте кращий період для купівлі поліса. Вартість «Зеленої картки» в Україні однакова у всіх страхових компаній, які є членами МТСБУ, зокрема і в АСКА, але вона залежить від курсу долара. З 7 серпня 2019 року поліси "Зелена картка" для виїжджаючих за кордон на автотранспорті, подешевшали на 4,4%. Це означає, що вартість "Зеленої картки" в Україні на 15 діб для поїздок по Європі для легкових автомобілів знижується до 687 грн., для автобусів - до 2 584 грн., для вантажних автомобілів - до 1 622 грн.

- шукайте користь. Незважаючи на те, що ціна поліса у всіх страхових компаніях однакова, кожна з них намагається залучити клієнта додатковими сервісами та бонусами. Так СК АСКА пропонує швидке і надійне оформлення поліса онлайн на своєму сайті і безкоштовну доставку паперового поліса в будь-яке відділення «Нової пошти».

Якщо ви плануєте виїзд за кордон на авто, саме час купити «Зелену картку» в АСКА. Бережіть себе від ризику отримати фінансові проблеми, запобігайте їх за допомогою страхових послуг АСКА!