Гаряча лінія 24/7 0 800 601 701

Літо минає, але поїздки з дітьми за кордон тривають. Як взяти все необхідне і нічого не забути? Ми підготували для вас чек-лист важливих речей, які обов'язково треба взяти з собою в поїздку.

 - Перевірте наявність біометричного паспорта. Українським дітям для виїзду до Євросоюзу потрібен біометричний закордонний паспорт у формі книжечки. ID-картка, яка хоч і містить біометричні дані, не є підставою для виїзду у країни Шенгенської угоди. ID-картка дозволяє подорожувати тільки в Туреччину, Грузію, Катар і країни Прибалтики.

 - Переконайтеся, що термін дії біометричного паспорта не закінчився. Дітям до 16 років біометричний паспорт видається лише на 4 роки, а час летить швидко.

 - Перевірте, чи потрібен нотаріально завірений дозвіл на вивіз дитини. Якщо дитина подорожує з одним з батьків, то потрібен нотаріально завірений дозвіл від іншого, незалежно від того, в шлюбі або в розлученні знаходяться тато і мама. Але якщо отримати нотаріальний дозвіл неможливо, то з серпня 2018 року в Україні дитину можна вивезти і без нього терміном на 1 місяць (для підтвердження повернення у вас можуть запитати зворотні квітки) при наявності рішення суду про розлучення. Без дозволу вивозити дитину можна, якщо ви мати-одиначка, батько позбавлений батьківських прав або визнаний недієздатним (всі ці факти треба підтверджувати документами), або про це є окреме рішення суду. 

Особливі умови діють для батьків, які постійно проживають за кордоном або є іноземцями. Якщо дитина їде у супроводі третьої особи, наприклад, на екскурсію з класом або на спортивні змагання, і навіть з бабусею, то дозвіл на виїзд повинні давати обоє батьків.

- Перевірте, чи достатня сума грошей у вас на себе і дитину. Безвізовий режим передбачає, що у мандрівника повинна бути з собою достатня сума грошей для поїздки. Це меншою мірою стосується подорожуючих по турпутівкам, а більшою - самостійних мандрівників. Для кожної країни поняття «достатня сума» варіюється. Тому краще мати з собою і готівкові кошти в розмірі приблизно 50-100 євро в день на людину, а також виписку з банку про стан банківського рахунку або запрошення, тоді у прикордонників буде менше питань.

- Зберіть аптечку. У окремий кошик покладіть ліки, які постійно приймає дитина, а також антігістамінні, жарознижуючі засоби, бактерицидний пластир, еластичний бинт, засоби від розладу шлунку, проблем з вухами і кон'юнктивіту, а також краплі в ніс, плюс сонцезахисний крем з високим рівнем захисту від УФ-променів. Краще про вміст аптечки вас проконсультує педіатр або сімейний лікар.

Оформіть туристичну страховку. Медична страховка - це сучасний must-have в будь-якій поїздці за кордон. Страхова компанія візьме на себе організацію медичних послуг і їх оплату, якщо раптом на відпочинку почалися проблеми зі здоров'ям. Звичайно, дітям медична допомога та консультація лікаря може знадобитися частіше, ніж дорослим, але страховку краще придбати на всю сім'ю.

АСКА бажає вам чудового відпочинку!