Гаряча лінія 24/7 0 800 601 701

Страхові послуги дуже різноманітні, і в цьому випуску блогу ми починаємо розповідати про найтиповіші життєві ситуації, коли найкраще бути застрахованим. Спочатку розкажемо про туристичне страхування та страхування майна.

Історія 1. Страхування у подорожах

Поїздка за кордон зазвичай асоціюється тільки з позитивними емоціями і приємними витратами. Але в разі непередбаченої недуги все може кардинально змінитися.

Необхідність термінової медичної допомоги за кордоном, навіть в таких близьких і «недорогих» країнах як Польща чи Болгарія, може викликати великі фінансові проблеми. 15-хвилинна консультація терапевта з призначенням ліків, ниючий зуб або несподівана травма можуть обійтися мандрівникові в додаткові 250-500 євро, не кажучи вже про більш серйозні випадки, коли рахунки за лікування складають кілька тисяч євро.

Цих витрат можна уникнути, якщо перед поїздкою оформити поліс тревел-страхування. Це вбереже від фінансових витрат на лікування - адже платити за всі медичні маніпуляції буде ваша страхова компанія. Більшість українських туристів вже мають такий досвід і тому активно страхуються: за 1-е півріччя 2019-го року було придбано 2,8 млн полісів, і це на 41% більше, ніж за цей же період у 2018-м. Виплати українським мандрівникам, які зіткнулися з несподіваними розладами здоров'я, досягли 150 млн грн.

Приклад. Анна з 5-річним сином відпочивали в Туреччині, і під час ігор з аніматорами хлопчик впав і сильно вдарив коліно. Медичний асистанс швидко організував консультацію лікаря: на щастя, був поставлений діагноз «забій» - ані тріщин, ані розривів зв'язок не виявилося. При цьому консультація, рентген і накладення пов'язки коштували близько 6 500 грн. Всі ці витрати АСКА компенсувала турецькій лікарні. Вартість страховки, яку Анна придбала перед вильотом до Туреччини, - менше 350 грн. на двох.

Історія 2. Страхування житла

Будинок і квартира - одні з найцінніших наших активів, а ось проблем з нерухомістю, які можуть принести збитки, - більш ніж достатньо.

Тільки за перший квартал 2019-го і тільки в Києві поліцією зафіксовано 7 тисяч 700 квартирних крадіжок. Статистика по пожежам - не менше лякає: за 8 місяців 2019 року в Україні зареєстровано 66 тисяч 168 пожеж.

Точних даних по затопленням та іншім неприємним ситуаціям з житлом у відкритому доступі немає, але зрозуміло одне - житло потребує фінансового захисту. Тому далекоглядні власники використовують страхування.

Приклад. Олександр придбав квартиру в одній з новобудов Харкова, зробив ремонт і купив нові меблі. Протягом найближчих 5 років він не планував повертатися до цього питання, але плани порушили сусіди зверху: вони також робили ремонт і з необережності залили квартиру Олександра. Був зіпсований ламінат на кухні і в передпокої, було пошкоджено шпалери і стельові покриття, покоробило дверне полотно.

Збиток перевищив 30 000 грн. - але всі витрати покрила виплата від АСКА. Власник завбачливо застрахував квартиру відразу після закінчення ремонту і завдяки виплаті швидко повернув їй первісний вигляд. А ось інші мешканці, які постраждали від того ж заливу, робили ремонт за власні кошти. Спроба отримати компенсацію від винуватців призвела до затяжного конфлікту і досі не має успіху, хоча пройшло вже більше 3 місяців. Річна страховка в СК АСКА обходиться Олександру в 4500 гривень.